Stoptober: stop-trainer Tiny Rooijendijk aan het woord

Woensdag 06 oktober 2021
Tiny Rooijendijk, longverpleegkundige en trainer ‘Rookvrij? Ook jij!’ van Sinefuma, over het hoe en waarom van een groepstraining:
 
“Iedereen in zo’n groep zit in hetzelfde schuitje, dus je kunt elkaar echt positief steunen. Iedereen voelt een bepaalde onzekerheid en begrijpt waar je doorheen gaat, dus je voelt je begrepen en misschien minder eenzaam. Valkuilen zijn herkenbaar en er is begrip als mensen al meerdere stoppogingen gedaan hebben.
 
De eerste twee bijeenkomsten zijn gericht op kennismaking. We spreken door wat iedereen kan verwachten en ik leg uit welke hulpmiddelen er eventueel zijn. Ook bespreken we hoe een nicotineverslaving werkt en hoe iedereen zich kan voorbereiden op de stopdag.
 
Als de cohesie in zo’n groep goed is -en wonderwel is dat altijd zo- dan stimuleren mensen elkaar echt. Tijdens de derde bijeenkomst zijn de deelnemers rookvrij. Om dat te ondersteunen, plaatsen we ‘hekjes’. We maken duo’s zodat iedereen een buddy heeft. Buddy’s hebben dagelijks contact met elkaar en sluiten een weddenschap af. Zo stoppen ze allebei geld in een gezamenlijke envelop. Rookt een van de twee, dan gaat de inhoud van de envelop naar een goed doel. Zo bouwen we een ‘hekje’ om de verleiding tot roken te weerstaan. Het is namelijk zo dat niet alleen het geld van de ‘uitglijder’ weg is, maar ook het geld van de buddy die niet gerookt heeft. Dat voelt daardoor zwaarder. Ook doet iedereen de belofte om de komende week niet te roken. Deze belofte spreekt iedereen hardop uit, naar zichzelf, naar de buddy en naar de groep.

Tijdens de overige bijeenkomsten staan we stil bij het gebruik van hulpmiddelen, eventuele bijwerkingen, hoe is het afgelopen week gegaan, wat was makkelijk, wat was moeilijk, gewichtsbeheersing en bewegen, verwacht men moeilijke situatie komende week. Ook ‘hoe volhouden’ komt ter sprake, hoe ga je verder zonder groep en terugverwijzing naar POH. Vanaf bijeenkomst 2 mogen deelnemers een CO meting doen. Dit geeft inzicht hoeveel CO geïnhaleerd wordt bij roken en we bespreken de gevolgen.

Het buddyschap kan soms leiden tot echt warme vriendschappen. Ik heb ooit eens een tachtigjarige man aan een jongedame gekoppeld en die hadden echt een klik samen, waardevol. Soms houden de groepen ook na afloop contact, vaak in afgeslankte vorm, voor ieder wat wils. Soms wordt het een wandelgroep. En als iemand een uitglijder heeft gemaakt, delen we geen zwarte piet uit. Nee, we maken het positief, want iemand heeft vaak al fors moeite om het te moeten vertellen in de groep en heeft er ongetwijfeld van geleerd. ‘Fijn dat je het wilt delen in de groep en wil je kijken wat het je heeft opgeleverd’. Zo pakken we de draad weer op.”

Deelnemers worden na 1 jaar gebeld door SineFuma om na te gaan hoe de rookstatus is. Het resultaat van afgelopen jaar: 81 % van de personen zijn 4 weken rookvrij na het afsluiten van de groepstraining en na 1 jaar is 34% nog rookvrij.
 
Tips van Tiny
  • Per jaar kan per patiënt maar één traject in het kader van stoppen met roken vergoed worden. Kijk dus goed hoe je hulp inzet.
  • Wanneer patiënten medicatie willen gebruiken, is het prettig als er snel ruimte is voor een afspraak bij de huisarts. Het duurt namelijk 5 werkdagen voordat de medicatie geleverd wordt. De patiënt moet 7-10 dagen de medicatie gebruiken voordat de stopdag in kan gaan. We hebben een datum vast staan waarop de groep rookvrij is, daar valt niet aan te tornen.
  • POH’s kunnen Tiny ook consulteren buiten de training om. Tiny: “Ik kom met liefde en plezier bij het spreekuur zitten als je een paar stop-rokers spreekt. Of ik verzorg een consult voor een stop-roker. Ik begeleid jaarlijks ruim 100 stoppers, dus ik ben "gepokt en gemazeld".