Bloedafname Maasziekenhuis op afspraak

Vrijdag 18 december 2020
De poli bloedafname in het Maasziekenhuis en de externe bloedafname-locaties in de regio worden drukbezocht. De poli wil voorkomen dat veel mensen tegelijk in de wachtkamer zitten en (lang) moeten wachten.

Zoals in eerdere berichtgevingen aangekondigd, werkt het laboratorium in het Maasziekenhuis sinds 16 november jl. op afspraak voor de bloedafname. Om de patiënten nóg beter te bereiken met informatie is een flyer gemaakt. Deze wordt spoedig verstuurd naar de huisartspraktijken met het verzoek aan de huisartsen om deze flyers aan patiënten te verstrekken.
 
Indien patiënten het moeilijk vinden om online een afspraak te maken, kunt u aangeven dat het digitaal plannen een makkelijke handeling is en zij bijv. familie of mantelzorgers dat kunnen vragen. Als dat niet lukt, kunnen zij toch zonder afspraak bloedprikken, al is dat niet wenselijk. Het vergroot de kans op meer wachtende patiënten in de wachtruimte en daarmee wordt het hanteren van de anderhalvemeter-regel lastiger. Helaas is het niet mogelijk om telefonisch een afspraak te maken bij de poli bloedafname.

De medewerkers van de poli begrijpen dat er mensen zijn die moeten wennen aan deze nieuwe manier van werken en helpen ook de patiënten die géén afspraak hebben. Echter, er is dan een (groter) risico op een langere wachttijd. Patiënten met een afspraak worden geholpen op de afgesproken tijd. Door het werken op afspraak kan het aantal personen in de wachtkamer tot een minimum beperkt worden en de anderhalve meter voor zowel patiënten als medewerkers beter gewaarborgd worden.

Daarbij is het wel belangrijk dat mensen zich niet eerder dan vijf minuten voor de gemaakte afspraaktijd aanmelden bij de poli bloedafname. Op deze manier probeert men er alles aan te doen om besmetting met het Coronavirus te voorkomen. Een ander bijkomend voordeel is dat de patiënt direct wordt geholpen, waardoor wachttijden worden verminderd. Naast het maken van een afspraak is het nog steeds noodzakelijk dat de patiënt het aanvraagformulier van de arts meebrengt.

Afgifte van lichaamsmateriaal zoals urine en ontlasting kan zonder afspraak worden afgegeven. Hiervoor kunnen patiënten terecht tijdens de reguliere openingstijden, zoals vermeld op de website van het ziekenhuisKlik hier om afspraak voor bloedafname bij ons laboratorium te maken.