Doe Dagen bij huisartsenprakijken

Donderdag 23 juni 2022
Vijf praktijken in de regio deden mee aan het On Stage Beroepenfeest en de hierop volgende Doe Dagen. Doelstelling: VMBO leerlingen in de praktijk laten kennismaken met het vak van doktersassistente. Een leuke manier om leerlingen een kijkje in de keuken te geven en -hopelijk- enthousiast te maken voor de opleiding tot doktersassistente.

Tijdens het On Stage Beroepenfeest presenteerden alle deelnemende organisaties zich in het Inspyrium in Cuijk. Leerlingen uit het 2e jaar van het VMBO konden hier kennis maken, zich oriënteren en een eerste indruk krijgen van verschillende branches en vakken. Was er sprake van een match, dan volgde hieruit een afspraak voor een Doe Dag, oftewel een dag of middag in de huisartsenpraktijk.

Huisartsenpraktijk Ottersum en De Beuk in Boxmeer kozen voor de Doe Dagen voor een verschillende invulling. In Ottersum liepen de leerlingen om beurten een dag mee met de assistente. Ze zagen zo met eigen ogen hoe een werkdag eruit ziet, wat een assistente doet en hoe het er aan de telefoon en in de behandelkamer aan toe gaat. Bij De Beuk waren alle geïnteresseerde leerlingen tegelijk te gast. Zij kregen uitleg over verschillende medische handelingen en triage waarbij echte casussen uitgelegd werden.

Op beide manieren lukte het om een goed indruk te geven van het werk van een doktersassistente. Veel deelnemers waren positief verrast. Renate, doktersassistente in Ottersum: “Leerlingen vonden ons werk veel gevarieerder dan ze van tevoren dachten en waren erg positief. De meesten vonden het leuk dat we verpleegtechnische handelingen verrichten naast ons werk aan de telefoon. Dat laatste wisten de meesten wel, maar ze hadden lang niet allemaal een compleet beeld. “
Ook Aliya, assistente bij De Beuk in Boxmeer, vertelt dat veel leerlingen ervan stonden te kijken dat assistentes “best veel zelf doen”. Aliya: “Ze waren verrast dat we niet alleen maar de huisarts helpen, maar ook gewoon zelf van alles kunnen doen.”

Naast Ottersum en De Beuk deden ook huisartsenpraktijk Haps, Oploo-Rijkevoort en Traverse mee aan On Stage en de Doe Dagen. Ze kozen hiervoor vanwege het tekort aan doktersassistentes. Renate: “Natuurlijk zijn ze nog hartstikke jong, maar ik denk toch dat we een aantal zaadjes geplant hebben. En ja, ook ik realiseerde me weer dat we een geweldig mooi vak hebben!”

Op de foto: Renate (huisartsenpraktijk Ottersum), Aliya (De Beuk) en stagiair huisartsenpraktijk Ottersum