Interesse vanuit Den Haag voor Mooi Maasvallei

Woensdag 27 september 2023
Interesse vanuit Den Haag voor Mooi Maasvallei           
 
Vandaag in Mooi Maasvallei* belangrijk bezoek uit Den Haag! Demissionair minister Ernst Kuipers en directeur-generaal curatieve zorg Barbara Goezinne werden op maandag 25 september bijgepraat over successen die hier gerealiseerd worden. Het is mooi om te zien hoe de integrale samenwerking tussen zorg, welzijn, gemeenten, scholen, werkgevers en de zorgverzekeraar samen met inwoners z’n vruchten afwerpt. Daardoor kunnen we zorg voorkomen en inzetten op een meer vitale en krachtige samenleving. Dat is ook nodig, want de uitdagingen in Nederland zijn de komende jaren zo groot dat de afzonderlijke organisaties de vraag niet zelfstandig kunnen oplossen.
 
Tijdens het werkbezoek werd toegelicht hoe netwerkzorg werkt. Dat de eigen rol van de inwoner belangrijk is en hoe je die kunt ondersteunen. Hoe belangrijk het is om in te zetten op regionale zorgcoördinatie. En hoe je (zwaardere) zorg voorkomt en meer zorg thuis kunt aanbieden in plaats van in het ziekenhuis, verpleeghuis of een GGZ-locatie.
 
In Mooi Maasvallei bouwen we de resultaten verder uit. We maken plannen voor de uitbreiding en borging van de aanpak. Natuurlijk zijn er ook uitdagingen en dilemma’s. Denk bijvoorbeeld aan de regels tussen verschillende vormen van zorg en ondersteuning. Een nieuwe financieringsvorm is nodig voor anders denken en doen. Plus de uiteenlopende standaarden bij digitalisering in Nederland. Daar hebben we aandacht voor gevraagd. Het is belangrijk dat er ruimte komt, zowel qua regels als financiën. Daarvoor is lef, vertrouwen en samenwerking nodig. Daar staan wij voor open, dat laten we zien. 
 
*Mooi Maasvallei omvat de gemeente Land van Cuijk (Noordoost-Brabant) en de gemeenten Gennep en Bergen (in de kop van Noord-Limburg). In deze regio is sprake van netwerksamenwerking tussen: Dichterbij, GGZ Oost Brabant, Pantein, Sociom, Syntein, Synthese, GGD Hart voor Brabant, Coöperatie VGZ, Unik, Gemeente Land van Cuijk, Gemeente Gennep, Gemeente Bergen. Samen met inwoners en partners uit het bedrijfsleven en het onderwijs werken zij aan een vitale regio waarin het fijn wonen, werken en leven is.